tisdag 6 augusti 2019

Försöker du tajma marknaden? Saknar du bara en fåtal av de bästa dagarna kan det ge dig tillbaka

Förespråkare för att köpa och hålla aktieinvesteringar är ett starkt exempel på varför det kan vara katastrofalt för en nybörjare att försöka tajma aktiemarknaden. Det har visats att frekvent handel genererar högre avgifter och att emotionell handel leder till köp-högt, sälj-lågt beteende.Varje gång du handlar med en enskild aktie satsar du också på att du vet mer än experterna och deras högfrekventa handelsalgoritmer.

Det är goda anledningar och ger ett starkt exempel till varför du skall anta en enkel investeringsstrategi, inriktad på indexfonder, som du kan hålla fast vid genom goda och dåliga tider. Men först nyligen fick jag veta om ett annat skäl att tro på köp-och-håll-strategin: Det har historiskt bara varit ett fåtal stora dagar på aktiemarknaden varje år. Och om du saknar till och med ett fåtal av dem för att du försöker tidsbestämma marknaden kommer du dramatiskt att sänka den totala avkastningen på dina investeringar.

Jag har också funderat på hur samma idé kan tillämpas på andra livsområden. Hur mycket värre skulle mitt liv vara om jag missade de bästa dagarna varje år? Kanske om jag tillämpar min investeringsmetodik på min livsstrategi som helhet kan jag vara en lyckligare person. Jag måste prioritera att vara närvarande vid sällsynta och meningsfulla livshändelser för att maximera min lycka.

Marknadsdagar som du inte vill missa

Aktiemarknaden kan vara en vild åktur. Gungor med 30% i värde under korta men flyktiga perioder är inte ovanliga. När tiderna blir steniga kan det ske dagliga procentuella förändringar på 15% eller mer i endera riktning. Så, vad skulle hända om du försökte tajma marknaden och slutade missa de dagarna med de största positiva förändringarna?

Lång historia kort, det är inte bra.

Det här är vad Fidelity hittade när de knuffade siffrorna på vad som skulle hända med en hypotetisk investering på 10 000 dollar i en S&P 500-indexfond från 1980 till 2018 om du missade de bästa fem marknadsdagarna.


(Obs! De bortser från skatter och avgifter för enkelhet.)

Om du missar de fem bästa dagarna när du annars är helt investerad, minskar din totalavkastning med 35%! Och resultaten blir bara sämre ju fler bra marknadsdagar du saknar. Att sakna de bästa tio dagarna kommer mer än att halvera din långsiktiga avkastning. När du har missat de 50 bästa dagarna kan du lika gärna ha investerat i Juicero istället för aktiemarknaden.

Ovanstående diagram spårar en 38-årsperiod, eller ungefär 10 000 dagars aktiehandel. Så om du tror att du kan ta tid på marknaden satsar du på att du kan komma in och ut utan att bara sakna fem av de 10 000 dagarna - vilket kan hända när som helst. För en genomsnittlig Svensson som mig verkar det mycket enklare att bara vara investerad snarare än att ta på sig dessa odds.

En annan bra anledning att hålla sig investerad är att majoriteten av de bästa aktiemarknadsdagarna genom historien har kommit mitt i stora nedgångar på marknaden. Av de tio bästa dagarna som fick de flesta inträffade sex under kaoset i den tidiga IT-bubblan på 2000-talet eller 2008 års stora lågkonjunktur (finanskrisen). Även om det kan vara svårt, är det viktigt att undvika panikförsäljning när marknaden kämpar. Som man säger: "Det handlar om tid på marknaden, inte tidpunkten för marknaderna."

Livsdagar som du inte vill missa

Liksom med aktiemarknaden är min uppfattning att det finns vissa dagar i våra liv som har en oproportionerligt större positiv effekt än den genomsnittliga dagen. Jag är inte en far, men jag skulle riskera att gissa att det att vara närvarande vid födelsen av ett barn ökar lyckan mer än om en enorm mängd dagar som spenderades bort på kalkylblad på kontoret. Jag tror att samma princip gäller för bröllop, idrottsevenemang i mästerskap, släktträffar, episka semestrar, årsdagar och alla andra sällsynta men betydelsefulla tillfällen.

Jag kan föreställa mig att missa bara några av de dagarna varje år så ökar stressen och minskar det totala välbefinnandet. Jag kan inte bevisa det med ett stapeldiagram lika rent och uppenbart som det för aktieinvesteringar, men det är intuitivt meningsfullt.

Det finns ingen regelbok för denna typ av beslut. Om du har en budget kommer det att bli avvägningar och uppoffringar. När livet fortsätter minskar chansen att spendera kvalitetstid med gamla vänner snabbt. Om jag tittar på min vänskap i investeringsvillkor, känns det att missa festen som att gå miste om en stor enstaka aktieuppgång. Nyligen genomförda undersökningar har visat att så många som 85% av jobbet fylls via nätverk, så det kan till och med hjälpa i framtida jobbsökningar.

Det är omöjligt att analysera alla de olika ”vad-om-ifrån”, så i slutändan sitter jag kvar med en enkel tumregel: Om din magkänsla säger att du inte ska missa något, och det är inte extremt kostnadskrävande att delta, missa det inte. Enkelt som det. Pengargrejerna kommer att ordna sig.

Och det är bara för de livshändelser du känner till; några av de bästa ögonblicken i våra liv växer till synes från ingenstans på slumpmässiga tisdagsmiddagar och slumpartade lördagar. Det är ytterligare en anledning att inte bry sig om att försöka tajma på marknaden: Det är bara ytterligare en distraktion som kan hindra dig från att vara närvarande i vardagen. Du vill inte missa livets oväntade och glada minnen eftersom du är för upptagen med att fiffla med ditt investeringskonto.

Börja investera på Avanza redan idag, det tar bara tre minuter (gratis såklart!).

* Inlägget innehåller affiliatelänkar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar